Jan Oosthof Lead-Trompettist

Interview Rende Brouwer met Jan Oosthof (augustus 2017)

Heel lang geleden was ik trompettist bij het Operagezelschap ”Forum” in Enschede, achteraf gezien niet mijn leukste baantje, toch ben ik blij dat ik die periode heb meegemaakt.

In de eerst plaats heb ik Caroline hier leren kennen (zij was zangeres) en inmiddels zijn we 48 jaar bij elkaar (het kon minder zeggen ze in Groningen). In de tweede plaats vind ik het nu wel belangrijk dat ik 5 jaar opera en operette heb gespeeld, ik heb in mijn trompetloopbaan alle genres wel gespeeld behalve bigband en daar gaat dit verhaal over.

Met enige regelmaat stond er vroeger als ik aan het studeren/trompet spelen was in het C.J.V. gebouw in Enschede een jongeman vrij langdurig naar mij te luisteren, ik vond dat behoorlijk opmerkelijk want niemand luisterde naar dat gestudeer van mij en zeker niet zo’n jonge knaap.

Maar, dames en heren, deze jonge knaap was niet zomaar een luisteraar…!!
Deze jonge toehoorder was namelijk Jan Oosthof. Jan was van plan om een hele goede trompettist te worden en dat is hem gelukt.

Hierden ± 50 jaar later……

5 Augustus jl. is Jan Oosthof (Almelo 1952) met zijn echtgenote Aline bij Caroline en mij op bezoek geweest, onder het genot van een hapje en een drankje hebben wij een heel genoeglijke dag gehad. Wij hebben de ganse tijd over trompet spelen gepraat en met name over Jan zijn indrukwekkende trompetloopbaan.

Ik geef u even een hoofdopsomming in het Engels (heeft toch wat meer klasse)

Lead Trumpet Player The Skymasters                                      (1976-  1998)  

Peter Hertbolzheimer Rhythm Combination & Brass            (1978 – 2010)

Lead Trumpet Player Metropole Orchestra                             (1978 – 2013)

Lead Trumpet Player Paul Kuhn Orchestra                              (1986 – 2000)

W.D.R. Big Band, conductor Jerry van Rooyen

Lead Trumpet Player James Last Orchestra                             (2002 – 2016 )  + all studio recordings

Professor at The Conservatorium of Amsterdam                   (1992 –          )

Geachte lezers: let ook even op de jaartallen tussen de haakjes.

Inmiddels is Jan’s job als lead-trompettist ten einde, in 2016 is hij gestopt…..
Ik schrijf dit nu wel gortdroog neer, maar mijn bewondering is enorm, wat een lijst..!

Hij is echter nog steeds 24 uur per week docent aan het Conservatorium van Amsterdam en dat is een goed bericht voor de al studerende en komende lead–trompettisten. Ik heb begrepen van Jan dat er uit heel Europa belangstelling is om in Amsterdam te studeren, dat is natuurlijk logisch omdat de man boordevol ervaring zit.

Jan Oosthof

Dit beeld heb ik uitgekozen omdat naar mijn idee deze foto redelijk weergeeft hoe Jan in elkaar zit.

met dank aan Van Laar Trumpets & Flugelhorns.

Van nature een mooie artistieke uitstraling…, gewoon een heel gezellige tukker met veel humor…, maar je kunt ook zien op deze foto dat je niet in de weg moet gaan staan, want dan gaat Jan dwars door je heen blazen !!  (men kan er anders over denken).

Graag wil ik het even over Jan zijn toonvorming hebben, hij is klassiek opgeleid door de heer Kerkhof uit Enschede, ik vind dat je dat nog steeds een beetje kunt horen ondanks al die jaren van zwaar blaaswerk, zijn collega lead-trompettisten hebben een wat ruiger -minder kernachtige- toonvorming. Ik ga deze vraag voorleggen aan Jan..?

Jan:

Na mijn klassieke studie heb ik nog jarenlang een Conn Constellation met een 3C Bach gespeeld.
Wat je ook doet, deze combinatie blijft ”netjes” klinken.
Na een paar jaar wilde ik toch iets anders met het geluid, ik wilde meer hoog in het geluid. Ten opzichte van collega’s waarmee ik in het buitenland speelde was mijn geluid veel te vet en het was lastig om goed in balans te spelen.
Ik kreeg alleen maar een beetje hoog in het geluid door harder te spelen. Het had te veel spreiding zodat het moeilijk op een microfoon reageerde.

Ik ben toen begonnen met het zoeken naar andere mondstukken, dit was al een verbetering. Vanaf het moment dat ik Callicchio (large bore) ben gaan spelen samen met een Bob Reeves mondstuk had ik de goede combinatie te pakken.

Mede door aanpassingen in mijn techniek, snelheid van de lucht, tong in het mondstuk bij de aanzet en aan het eind van de noot afsluiten met de tong is mijn spel wat brutaler geworden, speel ik met veel meer projectie en veel meer “lead” dan alleen maar 1e trompet spelen.
Dit staat allemaal haaks op de klassieke benadering.

Ik gebruik nog steeds beide technieken, afhankelijk van welke muziek er gespeeld moet worden.
Ik studeer dan ook alleen maar ”basics” Arban-Charlier-Alphons, maar op diverse manieren.
Een Arban etude klassiek benaderd, maar ook alsof het een Earth Wind & Fire arrangement zou zijn.

Wat voor mijn geluid het belangrijkste was, is het hebben van een opening tussen de lippen. Vandaar de tong tussen de lippen bij een aanzet. Hierdoor kan ik optimaal gebruik maken van mijn lucht en heb ik meer vertrouwen in wat ik moet spelen.

Geen onzekerheid meer bij het inzetten van een frase, in welk bereik dan ook. Eindelijk was het zover dat ik vooraf kon zeggen: Dit stuk ga ik foutloos spelen, een heerlijk gevoel.

Ook wil ik u een paar citaten voorhouden uit wat hij mij 5 augustus vertelde:

Jan gaf mij nadrukkelijk aan dat de periode vanaf 1978 bij de Skymasters o.l.v. Tony Nolte heel belangrijk voor hem is geweest, hij moet destijds op 26 jarige leeftijd al heel goed geweest zijn. Van 1975 tot 1985 woonde ik in Laren (N.H.) en ging ik met enige regelmaat op de zondagavond naar de repetities van de Skymasters in min of meer mijn stamcafé van Nick Vollebrecht, het is een wonder dat het aangebouwde zaaltje er nog staat, alles spat gelijk en wat een stoot geluid produceerde die band, ze waren echt goed en Jan op de lead-trompet, prachtig.

Hij vertelde mij ook dat Derek Watkins jarenlang zijn muzikale vader is geweest terwijl Derek slechts 6 jaar ouder was dan Jan (inhoudrijke opmerking). Ik realiseer mij denk ik goed dat Jan in een vrij korte periode zowel van Derek Watkins als van Hans Last afscheid heeft moeten nemen, mensen waar hij zo intensief mee heeft samen gewerkt, ik heb het zelf met mijn broer meegemaakt, hij is slechts 52 jaar geworden (het doet pijn).

Hij verzekerde mij ook dat de enorme blijheid van spelen tijdens de concerten van James Last absoluut oprecht waren, zelfs de strijkers deden er ruimhartig aan mee, ik heb ook Jan danspasjes zien maken terwijl algemeen bekend is dat we Jan nooit en te nimmer in een discotheek tegen zullen komen, maar jah… wat wil je, met zo’n blazers en slagwerkkracht blijf je niet op je stoel zitten, alhoewel er uitzonderingen zijn, maar … !! die hebben waarschijnlijk veel eikenhout voor de deur staan.

Opmerkelijk vond ik ook dat James Last alle concerten in de bus van de bigband zat, het is natuurlijk fantastisch als je een muzikale leider hebt die gewoon bij je in de bus zit en 3 uur later op een natuurlijke manier de baas is, volgens Jan haalde je het niet in je hoofd om bij de repetities te spelen als je niet aan de beurt was, het is natuurlijk wel heel jammer dat het orkest van Last ook heen is gegaan met zijn overlijden (maar ook logisch). Ik geloof niet dat er ooit weer zo’n groot orkest van die kwaliteit – met die bekendheid – in 6 weken heel Europa door toert met een muzikaal leider die alles onder controle heeft, het lijkt mij onmogelijk (hopelijk vergis ik mij).

Eén aspect wil ik even aan u kwijt: belangrijk en heel specifiek aan de sound van Last zijn de trompettisten en o.a. fraseringen, dat moet natuurlijk spat gelijk zijn, Jan vertelde mij dat Last hem dat toevertrouwde, dat betekent in de praktijk dat de heren trompettisten op de 1e repetitie de partituur onder controle moesten hebben inclusief de specifieke fraseringen.
Jan die laatste zin kun je daar iets meer over vertellen?

Jan:

Tijdens diverse tournees bleken de fraseringen niet overeen te stemmen in de partijen van de trompetsectie. Dit kost onnodig veel tijd tijdens de korte repetities voor een nieuwe tour.
Ik heb toen aangeboden alle trompetpartijen van de juiste fraseringen te voorzien. Ik had veel overleg met Chuck Findley, maar op een gegeven moment zei hij: “Jan, fill it in the way you would play/frase it”. Dus vanaf dat moment heb ik alle time/fraseringen etc. voorbereid zodat er geen vragen meer waren tijdens de repetities. De laatste tour in 2015 had ik voor iedere trompettist een boek samengesteld met alle titels op volgorde en de juiste fraseringen. Iedereen dolblij!

Rende:

Last schreef zelf hoofdzakelijk zijn arrangementen dus de man was niet om de tuin te leiden hij hoorde onmiddellijk of de dames/heren hun partij hadden voorbereid.

Nu ik dit zo opsom moet ik ook denken aan de prachtige klassieke albums die James Last Orchestra heeft opgenomen enz. enz. echt vakwerk.

James Last met zijn trompetsectie, geheel rechts: Jan Oosthof.

Ik heb de muziek die jij mij mailde een beetje doorgeluisterd en dan vraag ik mij af als jij b.v. vanavond een concert moet spelen met het Metropole Orkest – morgenvroeg een repetitie met Peter Hertbolzheimer en morgenavond met de W.D.R. Big Band een concert moet verzorgen, dan zit je qua stijl niet echt dicht bij elkaar?

Jan:

Natuurlijk hebben alle bands hun eigen specialiteiten. Ze spelen allemaal ‘Latin-Jazz-Pop Commercieel-swing, veel vibrato, geen vibrato etc.’. Ik denk dat de kracht zit in het aanpassen, vooraf weten waar het om gaat. Ervaring speelt hier een grote rol. Door veel repertoirekennis te hebben weet je op een gegeven moment welke band welke frasering /time/vibrato/ hoeveelheid swing nodig heeft. Ik heb zelfs bands bestudeerd en gespeeld wat niet helemaal mijn smaak was, maar als het gespeeld moest worden wist ik wat te doen.

Rende:

Tot slot: Je hebt een Bob Reeves mondstuk 43ES met een “N” rand en 2 Hub van Laar trompetten plus een Hub van Laar Bugel (B1). Een Chuck Findley model en een trompet die hij speciaal voor jou heeft gemaakt.

Jan mag ik je heel hartelijk bedanken voor dit gesprek, Ik hoop je nog een keer te zien, waar dan ook.

James Last Orchestra ft. Jan Oosthof  (lead-trumpet) plays
“Trumpet Blues And Cantabile”